Hamilelikte Son Üç Ayda Beslenme Nasıl Olmalı ?

HAMİLELİĞİN ÜÇÜNCÜ TRİMESTERİNDE BESLENME NASIL OLMALI ?

Hamilelikte her üç aylık dönemlerde beslenme önerileri, trimesterlerde yaşanacak değişimlere göre farklılık gösterse de genel olarak aynıdır.

Hamilelikte son üç ayda beslenme yani hamileliğin üçüncü trimesterinde beslenme konusunda dikkat edilmesi gereken en önemli konu yüksek enerjili beslenmektir. 

Hamileliğin üçüncü trimesterinde  enerji sağlayan yiyeceklere ihtiyaç duyarsınız. Çünkü bebeğiniz bu dönemde hızla kilo almaya başlar. Bebeğinizin sağlıklı olabilmesi için her gün 300-350 kalori arasında fazladan enerji almanız gerekebilir. Hatta düşük kilolu bir hamileyseniz son aylarda günlük 500 kalorilik bir artış bile uygundur.

Hekim kontrolünde D vitamini almaya devam etmelisiniz. D vitamini ihtiyacı genelde emzirirken bile devam eder. D vitamini en çok yağlı balıklar, yumurta ve tahıl gevreklerinde bulunur aklınızda olsun.

Hamileliğin üçüncü trimesterinde C vitamini ihtiyacınız %25 oranında artar. Günde en az bir tane C vitamini açısından zengin kivi, kızılcık, kuşburnu, yaban mersini, portakal, mandalina, çilek tüketmelisiniz.

Koyu yeşil yapraklı sebzeler folik asit ve demir deposudur. Aynı zamanda posa alımınızda artacağı için bol miktarda tüketin.

Her öğünde nişastalı ve kepekli karbonhidrat içeren yiyecekleri tüketmeye devam edin.

Günde iki defa yağsız et, kümes hayvanları, balık, yumurta, badem, bezelye, fındık, tohum, fasulye, mercimek, soya ve tofu gibi protein içeren gıdalarla beslenin.

18 yaşının üstündeki hamilelerin günlük kalsiyum ihtiyacı 1000, 18 yaş altındakilerin ise 1300 mg’dır. Koyu yeşil renkli sebzeler, bezelye, kuru fasulye, fındık, fıstık ve tofu gibi kalsiyum içeren besinleri tüketmeyi ihmal etmeyin.

Hamileliğin üçüncü trimesterinde Omega-3 ihtiyacı artar. Çünkü bebeğinin beyin gelişimi hızlanır. Deniz ürünleri kadar semizotu, ceviz, keten tohumu yağı bitkisel kaynaklarda omega-3 ihtiyacınızı karşılamak için iyi alternatif.

Hamileliğin son üç ayında genellikle yaşanan sağlık sorunlarına biraz değinelim isterseniz.

* Kabızlık: Bazı gebelik hormonları bağırsak hareketlerini yavaşlatır. Ayrıca demir ilaçları da hamilelikte kabızlığa neden olabilir. Kabızlık sorunu için bol miktarda kepekli tahıllar ve lifli gıdalar yemeli, bol su içilmelidir.

*Anemi: Hamilelikte kansızlık sorunu yaşamamak için kırmızı et, yağlı balık, fasulye, mercimek, nohut ve kuvvetlendirilmiş kahvaltılık tahıllardan mutlaka hamilelik boyunca tüketin.

*Mide ekşimesi: Sık öğün ve küçük porsiyonla beslenme, mide ekşimesinin başlıca ilacıdır. Yatmadan 2-3 saat önce yemek yemeyi bırakmak da çok iyi çözümdür.

*Yorgunluk: Hamilelikte yorgunluk en sık görülen şikayetlerdendir. Tatlı yiyecekler yerine kepekli gıdalar, meyve ve sebzelerle beslenirseniz enerji seviyeniz artar.

*Ödem: Bol miktarda su içerek vücudunuzdaki fazla sıvının dışarı atılmasını sağlayabilirsiniz.


Sağlıkla ve aşkla kalın

Diyetiysen Neslihan Öztürk Aktepe


Etiketler:,,
28.12.2021 18:50

Ramazan’da Nasıl Beslenmeliyiz ?

Bu yazı dikkatinizi çekebilir

Ramazan’da Nasıl Beslenmeliyiz ?