Kurban Bayramında Nasıl Beslenmeliyiz?

Bayram sofraları hepimiz için çok önemlidir. Çünkü ailecek bu güzel ve anlamlı sofralarda bir araya geliriz. Bayram sofralarında yemek miktarı biraz artar. Hatta eş, dost, akraba ziyaretlerinde ikramlıkları reddetmezsek kilo almak bile kaçınılmaz bir son olur.

Kurban bayramında et tüketimi ve tatlı tüketimi biraz fazla olacaktır. Özellikle kronik hastalığı olanların kurban bayramında et ve tatlı tüketim miktarlarına çok dikkat etmesi gerekir.

Kurban bayramında ağır, yağlı, kızartmalı etler ve bu etlerin yanında hamur işi tüketimi ağırlıkta olacaktır. Bayram da ağır ve aşırı yemek yenilmesi durumunda ise kişiler de ; sindirim zorluğu, gaz , hazımsızlık , mide bulantısı ,kan şekeri ve tansiyon yükselmesi gibi rahatsızlıklar ortaya çıkabilir. Kalp, diyabet, tansiyon, kolesterol yüksekliği olan hastalara da normal beslenme düzeninin dışına çıkmamalarını öneririm.

Kırmızı et ; içerik olarak kaliteli protein dışında, B1, B6, B12, A vitaminleri ve demir, çinko, fosfor, magnezyum gibi mineraller içermektedir. Etin yağını ne kadar temizlesek de bizim göremediğimiz %20’lik yağ hala içinde bulunmaktadır. Bu nedenle sebze yemeklerini etin yağı ile pişirmek kalori alımınızı azaltacaktır.

Kurban bayramında en önemli sorunlardan biriside ,kesim koşullarına dikkat edilmediğinde insanlara hayvanlardan tenya, salmonella, tüberküloz, şarbon gibi hastalıkların bulaşma riskinin olmasıdır. Veteriner kontrolünde hijyenik ortamlarda hayvanların kesilmesi gerekmektedir.

Kurban bayramında kilo almamak için diyetisyenden tavsiyeler ;

*güne sade ve güzel bir kahvaltı ile başlayın

*etin en azından 24 saat dinlenmesi için zaman tanıyın

*etleri kavurmak yerine yağsız ızgara veya haşlama olarak tüketin

*etli sebze yemeği yapılacaksa etin yağı ile pişirin

*her gittiğiniz evde tüm ikramları kabul etmek yerine 1 tanesini tercih edin

*beyaz undan yağlı hamur işleri yerine tam buğday unundan çok az yağlı hamur işleri yaparak misafirlerinizin daha sağlıklı beslenmesine katkıda bulunun

*şerbetli tatlılar yerine meyve ve sade dondurma ikram edin

*tatlı tüketmeniz durumunda üzerine 1 bardak ayran veya yağsız süt tüketin

*2.5-3 litre su içmeyi ihmal etmeyin

*etin yanında bol sebze ve salata tüketmeye özen göstererek etin olası kanserojen etkisini azaltın

*etin yanında sebze ve tam tahıl gruplarını tüketerek doymuş yağların bir an önce vücuttan atılmasını sağlayıp ,toksik etki yapmasını önleyebilirsiniz

*yemeğe başlamadan 10 dakika önce oda ısısında bulunan 1 bardak su içerek tokluk hissinizi arttırabilirsiniz

*gereksiz her 2-3 kaşık pilav veya makarnayı  tüketmemek sizi 70 kaloriden kurtaracaktır

*etin yanında ayran tüketerek ,hem sindirime yardımcı olabilir, hem de yağ yakımınızı hızlandırabilirsiniz

*mümkün ise her gün 30-45 dakika tempolu yürüyüş yapın

*yemekleri çok iyi çiğneyerek tüketmeniz hem sindirim konusunda sizi rahatlatacak, hem de doyma hissinizi arttıracaktır

*bayram süresince kafein alımınızı kontrol altında tutmanız daha az ödem yapmanızı sağlayacaktır

*sindirim sorunu yaşayanlar rezene çayı tüketebilir

*gece uyku sorunu yaşayanlar ise yatmadan önce 1 fincan papatya, melisa veya ıhlamur tüketebilirler


Sağlıkla ve aşkla kalın

Diyetiysen Neslihan Öztürk Aktepe


Etiketler:,,,
05.07.2022 12:00

Dutun Faydaları

Bu yazı dikkatinizi çekebilir

Dutun Faydaları