Hamilelikte Kilo Verme

Konuyu kısaca özetleyerek başlayacak olursak , hamilelikte kilo vermek mümkün !…

Hamilelikte kilo verme nasıl olacak derseniz ?

Hamileliğin ilk 3 ayında her ay 2 kilo çok rahatlıkla verilebilir. Yani ilk 3 ayda toplamda 6 kilo gibi güzel bir rakamdan bahsediyoruz. En çok dikkat ettiğimiz konuda hamile kişinin günlük kalori alımının 1800’ün altına düşmemesidir. 

Hamilelikte kilo vermek için en iyi çözüm şeker ve şekerli gıda tüketimini kısıtlamak oluyor. Üçüncü ay bittiğinde toplam 5-6 kilo veren hamile kişi, koruma diyetine geçerek hamileliğinin sonuna kadar ayda 1 kilo alması sağlanıyor. Böylelikle verilen ve alınan kilo eşit olacağı için sanki hamilelikte hiç kilo almamış gibi görünüyor. En büyük fark, anne ve bebeğin olabildiğince sağlıklı bir şekilde doğuma hazır olması.

Evet hamilelikte kilo vermek mümkün !…

İsterseniz sevgili hamilelerimizin ilk 3 aylık dönemde nasıl beslenmeleri gerektiğine de bir göz atalım ne dersiniz ?

Hamilelikte ilk 3 ayda beslenme: Hamileliğin ilk trimesterinde beslenme nasıl olmalı?

İlk 3 ayda bebek sadece bezelye tanesi kadardır. Bu nedenle normalden fazla beslenmenize hiç gerek yok. Bu dönemde günlük 100 kalorilik bir artış yeterli. Tüketmeniz gereken kalori miktarı ise 2500-2700 arası.

1.Trimester: Hamilelikte İlk 3 Aylık Dönem

Hamileliğin ilk aylarında en büyük destekçiler : Folik asit ve D vitamini

Folik asit, bebeğinin merkezi sinir sistemini sağlıklı bir şekilde tamamlayabilmesini sağlar. Bebeklerde görülen spina bifida (omurganın açık kalması) hastalığı ve beyin gelişimi anomalilerini önler. Bu nedenle hem folik asit içeren yiyeceklerle beslenmeli, hem de folik asit takviyesi alayım mı sorusunun cevabını doktorunuzdan almalısınız.

Narenciyeler, ıspanak, brokoli ve lahana gibi yeşil yapraklı sebzeler folik asit depolarıdır. Mandalina ve portakalları sıkıp içmeniz tabii ki en iyisi ama içemiyorsanız dilimleyip salatalarınıza katabilirsiniz.

Hamilelik döneminde D vitamini ihtiyacı artar. Bu nedenle hamileliğin ilk trimesterinde günde 10 mikrogram D vitamini takviyesi almak gerekir. Çünkü D vitamini kemik sağlığı için çok önemlidir.

İlk trimesterin büyük sorunu: Mide bulantıları

Hamileliğin ilk haftalarından itibaren yaşanan en büyük sorun mide bulantılarıdır. 

Mide bulantılarını önlemek ve azaltmak için :

*Azar azar ve sık sık besin tüketin mideniz boş kalmasın

*Nişastalı gıdalar daha iyi tolere edilir. Sandviçler ve kızarmış ekmek bu dönemin kurtarıcılarıdır

*Baharatlı ve yağlı yiyeceklerden kaçının

*Zencefil ve limon mide bulantısına çok çok iyi gelir

*B6 vitamini içeren tavuk ve dana eti, ciğer, muz, patates, yumurta, Antep fıstığı, ceviz ve fındık beslenmenizde mutlaka olsun

Hamileliğin ilk üç ayında olmazsa olmazlar var. Mesela ; demir, protein, kalsiyum gibi

Demir, kanın vücutta taşınmasına yardımcı olur ve hamileliğin ilk 3 ayında bebek için gerekli olan kırmızı kan hücrelerinin oluşmasını sağlar. Bu nedenle demir içeriği yüksek olan et, tavuk, kurubaklagil, tavuk, brokoli ve yeşil yapraklı sebzeleri bol bol tüketmelisiniz. 

Hamilelikte gerekli kalsiyum ve proteini alabilmek için ;

Tam tahıllar: Vücudunun ihtiyacı olan lifi sağlar. Tam tahıllı ekmek ve makarnalar günde 3 porsiyon olmak üzere hamilelik menünüzde olmalıdır.

Mercimek ve kuru yemiş: Protein, bebeğinin doku ve kas gelişimi için çok önemli. Mercimek ve kuru yemişler gerekli proteini sağlar. 

Yoğurt ve yumurta: Kalsiyum, bebeğinizin kemik gelişimini destekler. Yumurta ve yoğurt bu nedenle gebeliğin ilk haftalarından ikinci ayına kadar mutlaka öğünlerinizde olmalıdır.

Somon: Kalsiyum ve D vitamini bakımından zengin olan somon, gebelikte yenmesi sakıncalı olmayan balıklardan biri olarak birçok hamilenin gözdesidir.

Hamilelikte dikkat edilmesi gereken besinler nelerdir ?

Hamilelikte , ağır metal içeren ton balığı, kılıç balığı, suşi gibi çiğ balıklar, çiğ yumurta, az pişmiş etler salam gibi şarküteri ürünleri, yumuşak ve iyi pastörize edilmemiş peynirler ve süt, alkol tüketmemek gerekir.

Kafein ise mümkün olduğunca azaltılmalıdır.

Hamilelerin içmemesi gereken çaylar hangileridir sorusu tam şu anda aklınıza gelmiş olabilir.

Mesela ; Adaçayı, papatya, aloevera, lavanta, yaban mersini, ökse otu ve karahindiba gibi bitkisel çaylar düşük yapma riski yaratabileceği için hamilelerin içmesi önerilmez.

Hamilelikte kilo vermek mümkündür diyerek ilk ay beslenmesini de böylece anlatmış oldum. Umarım verdiğim bilgiler çok işinize yarar ve sağlıklı bir hamilelik geçirebilirsiniz.


Sağlıkla ve aşkla kalın

Diyetiysen Neslihan Öztürk Aktepe


Etiketler:,
19.12.2021 10:00

Siyez Ununun Faydaları

Bu yazı dikkatinizi çekebilir

Siyez Ununun Faydaları