Hamilelikte ikinci 3 ayda beslenme nasıl olmalı ?
HAMİLELİĞİN İKİNCİ TRİMESTERİNDE BESLENME NASIL OLMALI ?
Hamilelikde birinci trimester, ikinci trimester ve üçüncü trimester olmak üzere , üçer aylık toplam üç dönem bulunmaktadır. Beslenme önerileri her dönem için gelişebilecek durumlar karşısında değişiklik gösterse de genel olarak aynı diye düşünebilirsiniz.
Hamileliğin ikinci trimesterinde beslenmede ilk dikkat etmeniz hatta en çok dikkat etmeniz gereken şey, düşük kalorili programlardan kaçınmak olmalıdır. Çünkü hamileliğin ikinci trimesterinde bebeğiniz hızla büyümeye başlar. Hamileliğin ikinci trimesterinde beslenme düşük kalorili olursa kandaki keton oranı artabilir ve bebeğinizde zeka geriliği meydana gelebilir. Bu dönemde günlük kalori artışınız 300-350 civarında olsa çok iyi olur.
Hamileliğin ikinci trimesterinde beslenmenizi planlarken ;
*Protein bakımından zengin gıdalardan yağsız etler, yumurta, fasulye, mercimeği günde iki kez tüketin
*Yeşil yapraklı sebzeler ve nişastalı gıdalar da folik asit almanız için muhteşem besinlerdir.
*D vitamini seviyesi çok önemlidir. Lütfen hekim kontrollerinizi ihmal etmeyin. Bu arada kuşkonmaz D vitamini konusunda dopdolu bir besindir bilginiz olsun.
*Bebeğinin kemik ve diş gelişimi için kalsiyum ve D vitaminine ihtiyacı var. Süt ve süt ürünleri ile çiğ badem, brokoli, yumurta çok iyi kaynaklardır.
*Bebeğin beyin gelişimi için omega-3 gereklidir. Bunun içinde yağlı balıklar mutlaka haftada iki hatta üç kez beslenme programınızda olmalıdır.
*Hamileliğin ikinci trimesterinde anemi yani kansızlık yaşayabilirsiniz. Bu durumu önlemek için ,kırmızı et, tavuk, balık, baklagiller, barbunya, ıspanak ve kuru üzüm gibi demir içeren besinler beslenmenizde mutlaka olsun.
*Her gün 5 porsiyon sebze ve 3 porsiyon meyve tüketin. Mutlaka mevsime uygun olsun.
*Her öğünde ekmek, makarna, patates, pirinç ve tahıl gibi nişastalı ve kepekli, kompleks karbonhidrat içeren besinlerden tüketin.
*Düşük yağlı süt ürünlerini günde 2-3 defa tüketerek kalsiyum ihtiyacını karşılayabilirsin.
*Hamilelikte aşırı kilo almak bebek için risk oluşturur. Kilo kontrolünü sağlamak gerekir.
Hamileliğin ikinci trimesterinde beslenme konusunda dikkat etmeniz gerekenler şu şekildedir ;
Şekerli, aşırı yağlı, tuzlu, pastörize edilmemiş, çiğ veya az pişmiş et, tavuk ve balıklardan uzak durmak gerekir.
Bundan sonraki yazım hamileliğin üçüncü dönemi yani hamileliğin üçüncü trimesterinde beslenme yazısına göz atmayı unutmayın.
Sağlıkla ve aşkla kalın
Diyetiysen Neslihan Öztürk Aktepe
Etiketler:Hamilelik,Hamilelik Beslenme Planı,Hamilelikte beslenme
27.12.2021 14:31
Bu yazı dikkatinizi çekebilir