Tatlı Krizleriyle Baş Etmenin Pratik Yolları
“Ah şu tatlı krizleri yok mu ?”…
“Her şeyle baş ediyorum , ama gel gör ki tatlı krizleriyle baş edemiyorum”…
“ Diyetimin sabotajcısı tatlı krizleridir”…
“Görmem de ,konuşmam da yeterli anında tatlı krizi ortaya çıkıveriyor”…
Bu cümleler size tanıdık geldi mi ?. 1 saat boyunca birlikte otursak daha da artırabiliriz bu cümleleri biliyorsunuz. Hatta kitap olur yazdıklarımız.
Diyet yapmaya karar verdiniz. Çok iyi gidiyorsunuz. Ah o tatlı krizi yok mu ? Bir anda bastırdı ve diyetinizi sabote etti. Ne yaptıysanız olmadı ve yediniz. Yerken mutluydunuz ,ancak mutluluk en fazla 5 dakika sürdü. Ardından başladınız söylenmeye…
Cümleleri tahmin edebilirsiniz bence… Müthiş bir vicdan azabı başladı şimdide . Keşke yemeseydim diyorsunuz .
İşte bu noktada şu soruları sormak gerekli ;
1-Neden tatlı yiyorum ?
2-Bu bir dürtü mü ?
3-Reklam izlememin sonucu mu?
4-Etraf baskısı mı?
Günlük yaşantınızda devam ederken bir anda eliniz ayağınız kesilir gibi oldunuz, acil tatlı isteği ile tatlı yediniz ve gayet iyi geldiyse size bir an evvel doktora gitmenizi öneririm. Diyabet yada insülin direnci olabilir. Kontrol ettirmenizde fayda var.
İnsülin seviyesi arttıkça kişide daha çok tatlı isteği olur. Ayrıca insülin direnci yağ hücrelerini de çok sever. Maalesef ki polikistik over sendromu da sıklıkla insülin direnci ile birlikte seyreder. Üzülmeyin, özel bir beslenme programı ile ikisiyle de uyumlu bir şekilde yaşantınızı sürdürebilirsiniz.
Tatlı krizleriyle baş etmenin pratik yolları ;
1-Tatlı istiyorum, tatlı severim demek yerine kendinizi ikna edin. Tatlı sevmem deyin. İnanın çok faydasını göreceksiniz. İnanç bir çok kapıyı açar. Tatlı düşünmek yerine başka işlerle oyalanın.
2-Tatlı getiren yerlerin telefonlarını silin. Buzdolabındaki magnetleri atın. Gördükçe isteme şansınız olmaz böylece.
3-Telefondan sosyal medyada tatlı fotoğraflarını tıklamayın. Çünkü bir kez tıkladığınızda ilgi alanınız olarak algılar ve telefonunuz size sürekli tatlı reklamlarını çıkartır.
4-Anılar ve sohbetler tatlının kokusunu resmen burnunuza kadar getirir. En pratik çözüm konuyu değiştirmek.
5-Yeterli lif almaya çalışın. Lif alımı yetersizse ,bununla birlikte beslenmenizin yağ ve proteini fazla ise şeker ihtiyacı hissedebilirsiniz. Günlük sebze ve meyve tüketiminize özen gösterin. Her öğünde çiğ sebzeler ve bol yeşillik tüketin.
6-Karbonhidrat tüketimi çok önemlidir. Yeterli ve kaliteli karbonhidratları tüketmek gerekir. Eğer beslenmenizde karbonhidratı çok kestiyseniz, vücut enerji üretebilmek için karbonhidrat ister, tatlı ister. Vücudun enerji üreten kaynağı karbonhidratlardır. Sadece kaliteli olmasına ve miktarına özen göstermeniz gerekli…
Her şeyi yaptınız canınız yine de tatlı istiyorsa size tavsiyem ;
*sütlü kahve ve 2-3 kuru kayısı
*2-3 kuru erik ve 2 tüm ceviz
*1 tatlı kaşığı bal ve 2 tüm ceviz
*1 tatlı kaşığı tahin ve 2 küçük hurma seçeneğinden birisini tüketebilirsiniz.
Sağlıkla ve aşkla kalın
Diyetiysen Neslihan Öztürk Aktepe
Etiketler:Diyet,Kilo Verme,Tatlı Krizi
29.07.2022 12:00
Bu yazı dikkatinizi çekebilir