Gİ Diyeti
KİLO VERMEKTE ZORLANIYOR MUSUNUZ ?…
İNSÜLİN DİRENCİNİZ VAR MI ?…
İNSÜLİN DİRENCİ OLANLAR İÇİN Gİ DİYETİ
Gıdaların kan şekerini yükseltme hızına glisemik indeks denir. Eşit miktarda karbonhidrat içerseler de yiyeceklerin kan şekerini arttırıcı etkileri birbirinden farklıdır. Bunun nedeni yiyeceklerdeki karbonhidratların sindirim sisteminden farklı hızda geçmesi ve emilmesidir.
Kan şekerini çok yükselten karbonhidratlara yüksek glisemik indeksli, az yükseltenlere düşük glisemik indeksli karbonhidratlar denir. Yüksek glisemik indeksli karbonhidratlar kan şekerini çok arttırdığı gibi insülin hormonunu da çok yükseltir.
Karbonhidratlarla birlikte yenen protein ve yağ da o karbonhidratın kan şekerini yükseltmesine katkıda bulunabilir.
Vücut kanda hızla artan şeker miktarını düşürebilmek için pankreastan insülin hormonu salgılar.
İnsülin hormonu’nun görevleri:
*şekeri hücre içine alarak yakılmasını sağlamak
*karaciğer de şeker üretimini engellemek
*kas ve yağ dokusunda şeker depolanmasını sağlamak
insülinin belli başlı görevlerindendir. Bu görevlerin hepsinin amacı kan şekerini düşürmektir.
İnsülinin yüksek seyretmesi 2 farklı olaya daha neden olur:
1-İnsülin iştah arttırıcı hormondur, kişinin yedikçe yiyesi gelir
2-İnsülin yağ depolanmasına yardımcı olur
Meydana gelen her iki durumda da kilo almak kolaylaşırken vermek zorlaşır. Bu nedenle insülin direnci kırılmadan kilo vermek mümkün değildir. İnsülin direncinde kişinin önce bir hekim tarafından teşhisinin konulup, tedavisine başlanması gerekmektedir. Ardından diyetisyen tarafından kişiye özel olarak hazırlanan glisemik indeksi düşük gıdaları içeren sağlıklı beslenme ve kilo verme programı ile kişi hayatına devam etmelidir. İnsülin direnci olan kişilerin sürekli olarak doktor ve diyetisyen kontrolünde sağlıklı kilo vermeleri sağlıklı kalabilmeleri için çok önemlidir.
Kişinin diyabet, hipoglisemi, obezite, insülin direnci , polikistik over sendromu, metabolik sendrom, kalp damar hastalıkları (hastalıklardan biri veya birkaçı) var ise glisemik indeksi düşük gıdalarla beslenmesi tedavisine ek fayda sağlayacaktır. Ayrıca yoğun stres altında yaşayan herkes ve/veya saydığım hiçbir hastalığı olmayan ama sağlıklı beslenmek ve kilo vermek isteyen kişiler de bu diyeti güvenle uygulayabilir.
Genellikle hipoglisemisi, diyabeti veya insülin direnci olan kişilerin metabolizmalarını hızlandırmak ve insülinin dengeli çalışmasını sağlamak için egzersize de ihtiyaç vardır.
Düşük glisemik indeksli yiyecekler vücudumuzda ne sağlar?
1-iştahı dengeler, bastırır
2-sağlıklı besinler yemeye teşvik eder
3-fazla kiloların verilmesini ve ideal kiloda kalmayı sağlar
4-anlamayı kolaylaştırırken, konsantrasyonu da sağlar
5-kardiyolojik riskleri önler
6-insülin, protein, karbonhidrat ve yağ metabolizmasını olumlu yönde etkilerler
Kişilerin her gıdanın glisemik indeksini ayrı ayrı bilmesi çok zor ise de, zayıflamak isteyen bir kişinin bazı gıdaların bu özelliğini bilmesi gerekir.
Bir gıdanın glisemik indeksi 55’den az ise düşük,56-69 arasında ise orta,>70 ise yüksek glisemik indeksli gıda olarak kabul edilmelidir. Bu değerlere göre de diyetlerin besin tercihleri yapılmalıdır. Tercihlerimiz daha çok glisemik indeks değeri 50-55 aralığında yada altında olursa sağlıklı beslenebilmemiz, kilo verebilmemiz ve en önemlisi bu verilen kiloları koruyabilmemiz daha kolay olacaktır. Lütfen kilo verebilmek kadar bu verilen kiloları korumanın da çok önemli olduğunu unutmayalım…
BESİNLERİN GLİSEMİK İNDEKS DEĞERLERİ:
ŞEKERLER:
Glukoz 100
Fruktoz (meyve şekeri) 23 (D)
Laktoz (süt şekeri) 46 (D)
Maltoz 105 (Y)
Sukroz (toz şeker) 65 (O)
Bal 58 (O)
MEYVELER:
Elma 38(D)
Muz 62 (O)
Kayısı-taze 57 (O)
Kayısı-kuru 31 (D)
Kiraz 22 (D)
Greyfurt 25 (D)
Üzüm 25 (D)
Kuru üzüm 64 (O)
Kivi 52 (D)
Mango 55 (D)
Portakal 44 (D)
Şeftali 42 (D)
Erik 39 (D)
Karpuz 72 (Y)
Kavun 65 (O)
Armut 38 (D)
Ananas 2 dilim 66 (O)
EKMEKLER-BİSKÜVİLER-KEKLER:
Beyaz ekmek 70 (Y)
Elenmemiş undan yapılmış ekmek 69 (O)
Çavdar ekmeği 41 (D)
Pide 57 (O)
Pizza 2 dilim (domates-peynirli) 60 (O)
Bagel 72 (Y)
Kuruvasan 67 (O)
Fransız baget 95 (Y)
Hamburger ekmeği 65 (O)
Waffle 76 (Y)
Bisküvi-yulaflı 55 (D)
Bisküvi-buğday unuyla 62 (O)
Sade kek 46 (D)
Börek 50 (D)
Müsli-kavrulmuş 43 (D)
Kavrulmamış 56 (O)
Cornflakes (mısır gevreği) 80 (Y)
PİRİNÇ ÇEŞİTLERİ:
Beyaz 87 (Y)
Kepekli (Y)
Basmati 58 (O)
Şehriye 46 (D)
Bulgur 48 (D)
Kus kus 65 (O)
İrmik 55 (D)
MAKARNA ÇEŞİTLERİ:
Spagetti-beyaz 41 (D)
Linguine 55(D)
Gnocchi 68 (O)
Fettucini 32 (D)
Vermicelli 35 (D)
BAKLAGİLLER:
Kuru fasulye 48 (D)
Barbunya 27 (D)
Mercimek 28 (D)
Nohut 33 (D)
Soya fasulyesi 18 (D)
Börülce 42 (D)
SEBZELER:
Havuç 49 (D)
Bezelye 48 (D)
Ptates-haşlanmış 62 (O)
Patates-kızartma 75 (Y)
Patates-fırında 85 (Y)
Balkabağı 75 (Y)
Mısır 55 (D)
İÇECEKLER-CİPSLER-ÇİKOLATA:
Portakal suyu 46 (D)
Elma suyu 40 (D)
Meyveli gazoz 68 (O)
Patates cipsi 54 (D)
Mısır cipsi 72 (Y)
Pop corn (patlamış mısır) 55 (D)
Fıstık (75gr) 14 (D)
Çikolata 49 (D)
ÇORBALAR:
Mercimek 44 (D)
Domates 38 (D)
Bezelye 66 (O)
Sağlıkla ve aşkla kalın
Diyetiysen Neslihan Öztürk Aktepe
Etiketler:Diyet,Gi Diyeti,Glisemik indeks,İnsülin Hormonu
02.02.2022 10:00
Bu yazı dikkatinizi çekebilir