Dutun Faydaları
Nisan ve Mayıs aylarında çiçekler açan, meyvelerini yaz başında veren bir ağaçtır. Meyvesi tüketilen ve birçok türü olan dut ağacının en çok kullanılan türleri beyaz dut (Morus alba), karadut (Morus nigra), kırmızı veya mor olanı (Morus rubra) ‘dır. Ağaçlarından toplanan meyvelerden taze veya kurutulmuş tüketimin yanında, karadut pekmezi, karadut reçeli, dut şurubu, dut pestili, köme (cevizli sucuk) gibi yiyeceklerde yapılmaktadır. Karadut suyu da hem faydası hem de susuzluk giderici özellikleri sebebiyle oldukça yaygın olarak kullanılmaktadır.
100 gr. beyaz dut 62 kalori iken ,karadut 93 kaloridir.
Dutun içinde: Thiamin , potasyum, riboflavin , niacin , B1, B2, B3 ve C vitaminleri bulunmaktadır. Ayrıca Karadut’un içinde şeker, organik asitler, pektin, tanen ve müsilaj bulunmaktadır.
Dutun faydaları :
*Taze yapraklar kanamaları durdurmak için burna ve derideki yaralara tampon yapılabilir
*Kara dut şurubu gargara olarak ağız, diş eti ve boğaz hastalıklarına ve bebeklerin yakalandığı pamukçuk hastalığına iyi gelmektedir
*Dut yaprakları idrar söktürücü olarak kullanılabilir
*Dut ağacının kabukları kurt düşürücü ve şeker hastalığı tedavisinde kullanılır
*Romatizmal ağrılara iyi gelir
*Böbrek ağrılarına iyi gelir
*Stresi azaltır
*Yorgunluğa iyi gelir
*Uykusuzluğa iyi gelir
*Pekmez olarak yendiğinde ülser, gastrit gibi mide hastalıklarına, bronşit, astım gibi akciğer rahatsızlıklarına iyi gelmektedir
*Zeka geliştirici özelliği nedeni ile çocuklara yedirilmesi tavsiye edilmektedir
*Dut pekmezi soğuk havalarda tüketilirse vücut direncini arttırır
*Kansızlık (anemi) tedavisinde pekmez tüketilmesi önerilmektedir
*Kabızlığa iyi gelmektedir
*Beyaz dut kurusunu şeker hastalarının tüketmemesi tavsiye edilir. Çünkü dut kurusu kan şekerini yükseltici etkiye sahiptir. Bunun dışında herhangi bir zararı yoktur.
*Ateşi düşürür
*Karaciğeri kuvvetlendirir
Sağlıkla ve aşkla kalın
Diyetiysen Neslihan Öztürk Aktepe
Etiketler:Anemi,Besinler,Dut
23.03.2022 10:00
Bu yazı dikkatinizi çekebilir