Aşk Tadında Diyet
Ünlü filozoflar aşkı ; bıkılmayandır ! Hayatın ağırlığını ve acısını unutturan sözcük ! Aşkı anlatabilmek için yeryüzünde var olan dillerden çok farklı bir dil gerekir v.s şeklinde tanımlamaktadırlar.
AŞK, sadece iki kişi arasında yaşanılan yoğun duygu hali midir ? diye sorulsa ,diyetisyen olarak cevabım kocaman HAYIR olur.
Aşkın “d” hali veya “e” hali yemek yemeye karşı duyulan aşk olabilir !!! Besinlerin renkleri ,kokuları ,görüntüleri ve tatları da insanlar üzerinde aşk etkisi yaratabilir.
Çikolata ; aşk tadında mutluluk ve heyecan veren besin denilince, kadınların aklına ilk gelendir ! Özellikle de depresyonda veya adet döneminde ise ,kız arkadaşını arayarak “ çikolata krizindeyim “ dedirten besindir.
Çikolataya asla hayır diyemeyenlerin daha fazla depresif olduğu yapılan araştırmalarca desteklenmektedir. Ama çikolatanın mı depresyona soktuğu ,yada depresyonun mu çikolata yemeye yönlendirdiği pek bilinmemektedir .
Çikolatanın içinde bulunan maddelerden bir veya birkaçı kendimizi iyi hissetmemizi sağlayan serotonin ve dopamin hormonunu tetikliyor olabilir. Her gün tüketilen 10 gr çikolata yaşa bağlı hafıza kaybını azaltmaya da yardımcıdır . Çikolata sevenler, şeker ve yağ oranı düşük ,bitter kakao oranı %70 ve üzeri olanlarını günlük beslenme programlarına ekleyebilirler.
KIRMIZI renk aşkın ve kalbin rengidir. Kırmızı renkli besinler de kalp krizi riskini ve bazı kanser türlerinin oluşma riskini azaltmaya yardımcıdırlar.
Örnek : nar , kırmızı pancar, kırmızı orman meyveleri, çilek, domates, karpuz, kırmızı elma, ejderha meyvesi, kırmızı erik , kırmızı biber ,kızılcık v.s
Nar ; Aşk tanrıçası Afrodit’in ilk nar ağacını diken kişi olduğu söylenir. Tanelerinin bolluğundan ötürü “ çarşıdan aldım 1 tane eve geldim 1000 tane “ diye bilmecesi bile vardır. Simgesel olarak ,doğurganlık ve bereketle ilişkilendirilir. Düzenli sıralanması da birliktelik anlamına gelir . Kan şekerini dengeleme , kolesterolü düşürme , kalbi koruma , beyni koruma , cilt sağlığına iyi gelme gibi pozitif etkileri bulunmaktadır . Çok güçlü antioksidandır . En önemli özelliği ise çekirdeğinde bulunan “ punisik asit “ in obeziteyi önlemeye destek olmasıdır . Hatta bu etkisinden dolayı “yağ yakan yağ “ bile denilmektedir .
Ejderha meyvesi ; güçlü ve egzotik bir görüntüsü vardır .Kırmızı ve beyaz rengi bulunmaktadır. Pitaya diye de bilinir. İçinde bulunan vitamin ve mineraller, gözlerin görüş yetisini kuvvetlendirmeye ,yüksek tansiyonun kontrol altına alınmasına fayda sağlarken , yüksek kalsiyum içeriği ile kas-iskelet sistemini güçlendirir , vücudun nem dengesini korur. Yumurtalık ve rahim sağlığını korumaya da yardımcıdır.
Kırmızı biber ; aşkın en koyu gizemli rengi olan kırmızıya sahiptir ve albenisi yüksektir .Temel acı maddesi kapsaisin’ dir . Güçlü bir anti oksidandır. Yüksek karotenoid içeriği sayesinde prostat, mide, mesane ve karaciğer kanserleri üzerine tedavi edici özelliği bulunmaktadır. İçeriğindeki aromalı tat sayesinde, endorfin salınımını arttırarak kendimizi iyi hissettirir . Yüksek posa içeriği ile kolesterolü düşürücü özelliği vardır . Özellikle acı kırmızı biber terlemeyi arttırarak vücuttan toksin atılmasına yardımcı olmaktadır.
Kırmızı pancar; Koyu rengi ve tadı ile insanı kendine bağlar, baktıkça girdap gibi içine çeker , yedikçe yiyesini getirir . A, B, C vitaminleri , Fosfor, demir, magnezyum, potasyum, çinko ve kalsiyum deposudur. Kırmızı pancar çok güçlü antioksidandır , saç dökülmesi, sedef, egzama, ürtiker, karaciğer hastalıkları ,cilt güzelliği , kalp sağlığı ve tansiyonun iyileştirilmesinde pozitif etkileri vardır . İçinde bulunan triptofan sayesinde , kendimizi iyi hissettirir .
Sağlıklı ve fit kalın
Diyetisyen Neslihan AKTEPE
Sağlıkla ve aşkla kalın
Diyetiysen Neslihan Öztürk Aktepe
Etiketler:Aşk tadında diyet
23.11.2021 11:49
Bu yazı dikkatinizi çekebilir