Kinoa Mucizesi

Kinoa, Bulgur ve pirincin en büyük alternatifidir ve Güney Amerika’da yetişmektedir. Mazisi ise çok eski; İnkalar’a kadar uzanmaktadır. İnkalar kinoaya ‘tahıl ana’ diyormuş. Birleşmiş Milletler tarafından 2013 ‘Kinoa Yılı’ ilan edilmiştir.

Kinoa’nın ;Protein oranı çok yüksektir ,100 gramında 13.10 gram protein bulunmaktadır. Bir karşılaştırma yapacak olursak; 1 çay fincanı kinoa’nın içerdiği protein bir orta boy hamburgerdekinden daha fazladır. 

Kinoa proteinden zengin, yağdan fakirdir.

Kinoa’da  A , B, C , D,E, K vitaminleri bulunmaktadır.

Kinoa’nın 100 gramı 372 kaloridir.

Kinoa gluten içermez ve bu onu ÇÖLYAK hastaları için çok önemli bir alternatif besin yapar

Kinoa, yüksek demir içeriği nedeni ile vegan yaşayanlara, kansızlık problemi olanlara ve kabızlık problemiyle karşılaşanlara önerilmesi gereken bir besindir.

Kinoa liften de zengin bir besindir.

Kinoa ,günlük kalsiyum ihtiyacını karşılamak amacıyla salataların içine eklenerek tüketilebilir. İçindeki kalsiyum ise bir bardak sütteki kalsiyumdan daha fazladır.

Kinoa’yı filizlendirerek  besin değerini daha da arttırabilirsiniz. Filizlendirilmiş kinoa’nın protein miktarı etinkinden yüksektir.

Kinoa’nın diğer faydaları ise:

* İçerdiği bitkisel kimyasalların meme kanserine karşı koruyucu olduğu düşünülüyor.

*Kalbi güçlendirir. 

*Yüksek tansiyonu önler.

*Adet sancıları, ödem ve vücuttaki şişlikleri önler.

*Yaşlanmayı geciktirir.

KİNOAYI NASIL PİŞİREBİLİRSİNİZ ?

 Kinoadan; pilav, salata, kahvaltılık, hatta un haline getirirseniz tatlı bile yapabilirsiniz. İdeal olanı pişirmeden önce kinoayı birkaç saat suda bekletmek. Bu sayede içindeki enzimler harekete geçiyor. Kinoa, 15 dakika gibi kısa bir sürede pişiyor. Eğer suda bekletmek için vaktiniz yoksa pişirmeden önce bolca yıkamalısınız. Her koşulda pişme süresi 15 dakikayı geçmiyor. Kinoayı pirinç ve bulgurun kullanıldığı her yerde kullanabilirsiniz.


Sağlıkla ve aşkla kalın

Diyetiysen Neslihan Öztürk Aktepe


Etiketler:,,
15.02.2022 10:00