Hamile Kalmadan Önce Nasıl Beslenmeliyim ?

Gelecek nesillerimiz çocuklarımız, toplumumuzun can damarlarıdır. Çocuklarımızın doğduğu andan itibaren anne sütü almasına, ardından da yeterli ve dengeli beslenmesine çok dikkat ederiz. İsteriz ki sağlıklı besinler ile çocuklarımızın fiziksel ve zihinsel gelişmeleri tam olsun.

Son yıllarda kadınlar, hamilelikte beslenmenin önemi konusunda çok daha dikkatli ve özenli. Hamilelikteki doğru beslenme şekli çocuğun doğduktan sonraki beslenme alışkanlığını oluşturuyor. Hatta anne karnında başladığı hamilelik döneminde ,14 kilodan fazla kilo alan ve sigara içen kadınların çocukları erişkinlikte obez oluyor.

Evli çiftler çocuk sahibi olmaya önce fikren karar verirler. Ardından ise fizyolojik hazırlık safhası başlar. Kadın ve erkek hekim muayenesine gider kan tahlilleri istenir. Her şey yolunda ise bu kez sıra çiftlerin sağlıklı beslenmesine gelir.

Türk toplumu genellikle süt içince karnı ağrır. Bunun genetik olarak açıklaması, annenin 7 ced ötesinde anne tarafının süt içmemiş olmasıdır. Şimdiki yeni nesil bizlere göre çok daha iyi süt içiyor. Bu da ilerleyen nesillerimizin sütü rahatlıkla tüketebileceğini gösteriyor. Konu sadece süt değildir, bu sadece örneklerden bir tanesidir. Bilinçli, zeki, güçlü fiziksel yapıya sahip evlatlar ve nesiller için gebelik öncesi, gebelik ve lohusalıkta çocuklarımızı yüksek farkındalıkla beslemeliyiz.

İlk bebek beslenmesi aşaması olan gebelik öncesi dönemde dikkat etmemiz gereken konular ;

Her gün 2-3 adet taze meyve ,1 tabak zeytinyağlı sebze yemeği , 2 küçük kase salata , lif açısından zengin olan tam tahıllı ekmek , 1 haşlanmış yumurta , 1-2 dilim yağsız peynir , 1 porsiyon yağsız et, tavuk, balık ızgara veya kurubaklagil , 1 bardak süt, 1 bardak yağsız yoğurt ve 1 bardak sade kefir tüketilmelidir.

Gebeliğe hazırlanırken kilonuzu kontrol altında tutmalısınız. Eğer kilo probleminiz var ise size tavsiyem gebe kalmadan önce beden kitle indeksinizi 20-22 aralığına getirin. Kilo problemleri hamile kalmanızı zorlaştırabilir , daha da önemlisi düşük, erken doğum, düşük doğum kilosu ve daha bir çok komplikasyon riskini arttırabilir.

Gebeliğe hazırlıkta demir ve folik asit miktarları çok önemlidir. Hekiminiz demir depolarınızı ve folik asit miktarınızı kontrol ettiğinde mutlaka tedavisini de gerçekleştirecektir. Eksiklik yaşamanız durumunda ise sizin yapmanız gereken demir zengini besinlerden ;  kırmızı et, baklagiller, kuru meyve, soya, ıspanak, buğday v.s günlük beslenme planınızda yer vermektir. C vitamini demir emilimini arttıracağı için ,demir zengini besinlerin yanında mutlaka bol bol renkli salata tüketebilirsiniz. Koyu yeşil yapraklı sebzeler, turunçgiller , kuru yemişler, karaciğer , baklagiller ,  doğal folik asit deposudur.

Gebelik öncesi dönemde tuz ve şeker tüketimini sınırlandırmak, sağlıksız paketli ürünlerden ve aşırı kafein tüketiminden uzak durmak gerekmektedir.

Hem kadın, hem de erkeğin gebelik öncesi sigara ve alkolü bırakması daha sağlıklı bir gebelik geçirmelerine pozitif katkı sağlayacaktır.

Günlük 2.5-3 litre su içme alışkanlığınızı,  yaşam biçimi şekline dönüştürerek, çocuğunuza da bu alışkanlığı kazandırmaya özen gösterin.

Ailecek egzersiz yapalım ki, gelecek nesillerimiz spor yapan ebeveynlerini görerek büyüsün.

D vitamini her derde deva vitamindir. Güneşten mutlaka faydalanın !


Sağlıkla ve aşkla kalın

Diyetiysen Neslihan Öztürk Aktepe


Etiketler:,
19.01.2022 10:00

Glutensiz(Çölyak)Diyet

Bu yazı dikkatinizi çekebilir

Glutensiz(Çölyak)Diyet