Hangi Besinleri Birlikte Tüketmek Daha Faydalıdır ?

Bazı besinleri birlikte yersek, vücudumuza faydalı etkileri daha fazla olur, bunu besinlerin sinerjik etkisi yani besinlerin yararlarının karşılıklı etkileşmesi ile her birinin tek başına etkisinin toplamından çok daha fazla olması olarak tanımlıyoruz.

O halde besinleri sinerjik etkilerinden yararlanmak için karıştırın ve yiyin.

Balık ve Brokoli ile örneklersek ; balık iyi bir selenyum kaynağıdır, brokoli ise sulforaphan içerir, iki besin birlikte tüketildiğinde kanser hücrelerine karşı daha etkili olduğu konusunda bilimsel veriler elde etmişlerdir.

Brokoli ve domatesin birlikte tüketilmeleri ile de prostat kanserlerinde etkili olduğunu gösteren çalışmalar mevcuttur.

Kırmızı biber ile domates gibi güçlü karotonler ile birlikte  zeytin yağının birlikte tüketilmesi kalp hastalıklarına iyi gelmektedir.

Ispanak ile avokadonun birlikteliği ile daha iyi bir görüş sağlayabilirsiniz.

Probiyotik içeren yoğurt ile öğütülmüş keten tohumu daha iyi bir sindirim için çok önemlidir.

Domates ve sızma zeytinyağı ; olgunlaşmış taze bir domatesle sızma zeytinyağının bileşimi, hem lezzet hem de besin değeri açısından müthiştir. Zeytinyağı, domateste bulunan ve yağda eriyen anti-oksidanların, likopen ve diğer karotenoidlerin emilimini artırır. Özellikle cilt ve kalp için ideal bir birliktelik yaratır. Domatesin içindeki likopenin, yağda eriyen bir besin öğesi olmasından dolayı, yağ ve ısıyla etkisi daha da artar. Kahvaltıda 5 zeytin yemek yerine söğüş domatesin üzerine 1 tatlı kaşığı zeytinyağı ekleyebilirsiniz.

Baharatlarla marine edilmiş ızgara et ; etleri yağda kızartmak yerine ızgara yapmak daha sağlıklı. Çok yüksek ısıda pişirilen ette ortaya çıkan zararlı bileşikler, kanser ve kalp-damar hastalıklarına davetiye çıkarabilir. Etleri ızgara yapmadan önce baharatlar ve bitkilerle tatlandırmak, zararlı bileşiklerin etkilerini azaltır. Amerikan ‘Klinik Beslenme’ dergisinde yayımlanan bir çalışmaya göre, etleri pişirirken anti-oksidan bakımından zengin olan kekik, biberiye, karabiber, kırmızı biber ve sarımsak kullanmak, zararlı bileşiklerin olumsuz etkilerini yüzde 71 oranında azaltmakta. 

Yine benzer etki ile ;

Yeşil çay ile limon , yulaf ile çilek , yulaf  ile elma , kırmızı biber ile beyaz peynir , kırmızı biber ile havuç , ıspanak ile limon, ıspanak ile avokado , balık ile köri , brokoli ile hardal , brokoli ile yumurta .   …

Yeşil mercimek veya kuru baklagillerkırmızı biber ile birlikte tüketmek demir emilimini arttırmaktadır. 

C Vitamini demirin emilimine yardımcıdır, limon, greyfurt, portakal, çilek, kivi, frenk üzümü, en çok C vitamini içeren meyvelerden bazılarıdır.

Lahana, domates, kuşburnu, karnabahar, ıspanak, maydanoz, turp, patates, yeşil biber gibi sebzeler en fazla C vitamini  içeren sebzeler  arasında yer almaktadırlar. Demir seviyesini yükseltebilmek için bol bol C vitamini almak gerekir. Et (karaciğer böbrek), pekmez, yumurta, soya fasulyesi, kuru meyveler,  kuru fasulye, ıspanak ve maydanoz gibi yeşil yapraklı sebzeleri demir içeren  gıdalar arasında sayabiliriz.

A, D, E ve K Vitaminleri yağda eridiğinden yemekle birlikte alınmalıdır.


Sağlıkla ve aşkla kalın

Diyetiysen Neslihan Öztürk Aktepe


Etiketler:,,,,
30.01.2022 10:00

Streç Film Göbek Eritir mi ?

Bu yazı dikkatinizi çekebilir

Streç Film Göbek Eritir mi ?