Kış Başlarken Bağışıklığı Nasıl Güçlendirelim ?

Her mevsim geçişinde , özellikle de sonbahardan kış’ a geçerken havanın birden bire soğumasına bağlı olarak bağışıklık sistemimiz zayıflar. Hastalıklara açık hale gelen bedenimizi de beslenmemizi düzenleyerek koruyabiliriz.

Özellikle kış başlarken , içimizi ısıtan dediğimiz, yani iç organlarımızın ısısını arttıracak besinlere günlük rutinimiz de yer vermeliyiz.

Örneğin ; içerdiği kapsaisin isimli pigment sayesinde kırmızı pul biber , zencefil , demir mineralini en çok içeren kırmızı et, kurubaklagiller, koyu yeşil yapraklı sebzeler, acı biber turşusu, çorbalardan özellikle sebze, tarhana ve kestane, zeytinyağı, zeytin, avokado, biber salçası .

Özellikle her gün 1 fincan yeşil çay tüketmek ise  metabolik hızı  %1-2  kadar arttıracağı için  üşümemizi önler ve bağışıklığı güçlendirmeye yardımcı olur.

Ben yeşil çay sevmeyenlere beyaz çay denemelerini öneriyorum. Çünkü beyaz çay biraz daha yumuşak içimlidir. Elimizde vücut ısısını artıran bağışıklığı güçlendiren ; karahindiba , papatya ,matcha , ginseng ,zencefil , okaliptüs , nane ve ekinezya çayları gibi güzel alternatifler de bulunmaktadır.

Tam şu anda narenciye dönemi başlıyor. Size tavsiyem mandalina, limon, portakal ve greyfurt’ u  suyunu sıkarak tüketmeniz. Hatta bu karışımın içine çok güçlü antioksidan olan narı da ekleyerek bağışıklığınızı maksimum seviyeye çıkartabilirsiniz. Greyfurt’ u kolesterol ilacı kullanan kişilerin hekimlerinin onayı ile tüketmeleri gerekir. Lütfen 200 ml lik bir bardaktan fazla da meyve suyu tüketmeyiniz. Biliyorsunuz her şeyin azı karar, çoğu zarar.

Bağışıklık sistemini yemekleri ve salataları hazırlarken, hatta süt veya yoğurtların içine bile baharat ilave ederek güçlendirebiliriz.  Zerdeçal, zencefil, biberiye, fesleğen, kimyon, safran, kırmızı biber, karabiber, çörekotu ve tarçın aslında evimizin mutfağında sıkça yer alır. Bu baharatları bilinçli ve düzenli olarak kullanmak bizi hastalıklardan korur.

Tarçın kan şekeri dengesini koruduğu için özellikle biz kadınların çok tercih ettiği bir besindir. Ancak reaktif hipoglisemisi olan kişiler dikkatli kullanmalıdır. Çünkü aniden düşen kan şekeri seviyesinde tarçın da ilave olarak kullanıldıysa kişi zor anlar yaşayabilir. Kan sulandırıcı ilaç kullanan kişiler de hem tarçın kullanım miktarına, hem de hangi tarçını kullandıklarına çok dikkat etmelidir. Nedeni ise , bazı tarçın türlerinde kanı sulandıran kumadin içeriğinin çok yüksek olmasıdır. Tüm dünyada şu anda en kaliteli ve kumadin içeriği en düşük olan tarçın Seylan tarçınıdır.

2018 yılında ilaç gibi besinler kategorisinde soğan ve sarımsak tahmin edeceğiniz üzere yine başlarda yer almıştır. Öneri ise her gün 1 soğan ve 2 diş sarımsak tüketmektir.

Besinlere renk veren fito kimyasallar bizleri hastalıklara karşı korur. Hatta hastalıklardan korunmak için besinleri renklerine göre de seçebilirsiniz.

Mavi-mor-siyah renk ; en güçlü antioksidandır, yaşlanmayı geciktirir, bilişsel kapasiteyi arttırır ve yaşlanmaya bağlı hafıza kayıplarını önlemeye de yardımcıdır.

Sarı-turuncu renk ; gözlere, cilde iyi gelir, bağışıklık sistemini güçlendirir, özellikle de akciğer, yemek borusu ve mide kanseri riskini azaltmaya yardımcıdır

Kımızı renk ; kalp sağlığını korur, özellikle de prostat kanserini önlemeye yardımcıdır

Yeşil renk ; vücutta detoks etkisi yaratır, kansere karşı kalkan görevi yapar, özellikle maküla dejenerasyonunu engellemeye yardımcıdır

Beyaz renk ; bağışıklığı güçlendirir, inflamasyonu önler ve beyni korur

Her daim gökkuşağı gibi renkli tabaklar hazırlayarak hem bedeninizi, hem de ruhunuzu besleyebilirsiniz.


Sağlıkla ve aşkla kalın

Diyetiysen Neslihan Öztürk Aktepe


Etiketler:,
10.12.2021 11:00

Su İçmenin Faydaları

Bu yazı dikkatinizi çekebilir

Su İçmenin Faydaları