Adet Dönemindeki Tatlı Krizine Son
Adet gören hemen hemen her kadının sorunudur tatlı krizi. Yaşanılan bu “ tatlı krizi “ öyledir ki, bir kadın canı sıkça tatlı çekmeye başladığın da hemen aklına “ adetim yaklaşıyor “düşüncesini getirir.
Kız çocuklarının ergenliğe geçişi olarak kabul edilen adet döngüsü , ta ki menopoz kadının kapısını çalıncaya kadar 21 veya 28 gün aralıklar ile devam eder.
Adet dönemindeki kadınlarda ; baş ağrısı, göğüslerde hassasiyet ve dolgunluk hissi, karında şişkinlik ve ağrı, vücutta ödeme bağlı şişkinlik , kilo artışı, mutsuzluk, sabırsızlık, duygusal dalgalanmalar, hoşgörüsüzlük, iştah da ve tatlı krizlerinde artış, ishal ya da kabızlık görülebilir.
Östrojen hormonu azaldığında kan şekeri de düşmeye başlar. Düşük kan şekeri kadınları daha çok karbonhidratlı ve şekerli gıdalara yönlendirir. Yemeye başlayınca kendimizi durduramayız ve böylece insülin seviyemiz pik yapar. Daha sonraki adımlar da ise özellikle göbek çevresinde yağlanma gerçekleşir.
Adet döneminde tüketilen çikolata ve tatlılar ile kilo almamak pek mümkün değildir. Sabah kalktığında kıyafetin fermuarı veya düğmesi kapanmadığında …çığlıklar yükselir . Tüm bu saydıklarım erkeklere enteresan gelirken, kadınlara ise çok tanıdık gelmiştir.
Adet dönemindeki şikayetleri azaltmanın püf noktaları ;
*şeker yerine ; zerdeçal + kakule + toz tarçın + toz karanfil karışımı kullanmayı deneyin, hatta ara öğünler de meyvelerin üzerine bolca kullanabilirsiniz
*tatlı krizini önleyebilmek için en geç 3 saat aralıklar ile beslenmek çok önemlidir
*tüm öğünlerde yağsız protein kaynaklarını bol miktarda tüketmek tok kalma süresini uzatacağı için tatlı krizleri daha az yaşanır
*adet döneminde tatlı krizinin diğer bir nedeni ise magnezyum düzeyindeki azalmadır
En iyi magnezyum kaynakları ise ; koyu yeşil yapraklı sebzeler, rafine edilmemiş tahıllar, tam tahıllı ekmek, fındık, badem, soya fasulyesi, kuru yemişler, kuru baklagiller, kakao tozu, muz, avokado, ayçiçeği ve kabak çekirdeği, kepek, yer fıstığı ezmesi, buğday gevreği, patlamış mısır, balık, tavuk, peynir, yumurta, patates ve portakaldır
*ara öğünde , yağsız 1 bardak süt içine 1 tatlı kaşığı %70 bitter kakao eklemek ve yanında 10 çiğ badem tüketmek, hem tatlı isteğinizi karşılar, hem de sizi mutlu ederek sakinleştirir
*özellikle gece ara öğünün de 1 bardak yağsız sütün yanına 1 küçük muz ilave etmek , muzun içindeki potasyum sayesinde ağrılarınızı azaltarak daha rahat uyumanızı sağlayabilir
*kan şekerini dengelemenin ve ödemden kurtulmanın en iyi yollarından birisi günlük 2-3 litre su tüketmektir
*ödem şikayetini azaltabilmek için tuz kullanımını günlük 5 gr ile sınırlandırın
*turşu tüketimini mümkünse bu dönemde yapmayın
*tuz yerine ; karabiber + zerdeçal + kimyon + acı pul biber karışımı kullanmayı deneyin
*taze ananas içeriğindeki protein sindiren enzimlerin karışımı olan ‘bromelin’ sayesinde ödemlerin çözülmesine yardımcı olur
*maydanoz, dereotu , karahindiba, tarçın, kiraz sapı, beyaz ve kırmızı lahana, kabuklu armut da çok iyi ödem çözücüdür
*oksijenli ortamda yapılan yürüyüşler ve ılık duş tüm mutluluk hormonlarınızı çalıştırır
*adet döneminde kadınların en büyük şikayetlerinden birisi göğüslerdeki şişme ve hassasiyettir. Kahve, kola, çay tüketimini kontrol altına almak, meme hassasiyetinin azalmasına önemli ölçüde katkı sağlayacaktır
*B6 vitamininden zengin besinler ; balık, tavuk, soya ürünleri, brokoli, muz, havuç, yumurta, avokado, ıspanak ve tam tahıllar, adet dönemi öncesinde yaşanan gerginliğe iyi gelir
*salata tercihleri özellikle ; ıspanak-avokado ve tavuklu veya yağsız somon ızgaralı olması yine gerginliğe iyi gelir
*adet dönemini çok yoğun kanamalı ve uzun sürede geçirenlerin demir oranları çok düşmektedir. Bu da kişinin yorgunluk , bitkinlik , sürekli uyku hali, asabiyette artış , saç ve tırnaklarda kırılmalar, dökülmeler yaşamasına neden olmaktadır
Demir seviyesini arttırabilmek için hayvansal protein ve yeşil yapraklı sebze tüketimine dikkat etmek gerekmektedir. Demir emilimini maksimum yapabilmek için de etin yanında mutlaka bol C vitamini tüketilmelidir
*rahat uyuyabilmek ve sakinleşebilmek için her gece yatmadan önce 1 fincan adaçayı, melisa ,ıhlamur veya papatya çayı tüketmek iyi gelebilir.
YER FISTIKLI KURABİYE
200 gr kavrulmamış yer fıstığını rondolayın ve üzerine 5 adet önceden haşlanmış ve kabukları ile çekirdekleri çıkartılmış hurmaları , bir çimdik tuzu ve 1 yumurtayı ekleyin. Tekrar rondodan geçirin. Fırın tepsisinin üzerine yağlı kağıt serin ve karışımı 16 eşit parçaya bölerek elips şekilleri oluşturduktan sonra önceden ısıtılmış fırında 180 derecede 10-15 dakika pişirin. Piştikten sonra sıcakken kurabiyelerin üzerine bitter kakao veya toz tarçın ilave ederek servis yapabilirsiniz.
Sağlıkla ve aşkla kalın
Diyetiysen Neslihan Öztürk Aktepe
Etiketler:Adet dönemi,Tatlı Krizi
15.12.2021 17:17
Bu yazı dikkatinizi çekebilir