Glutensiz(Çölyak)Diyet
Buğday, arpa, çavdar içerisindeki gluten adlı protein türevinin bağırsaklarda tahribat yapması, besin sindiriminin tamamlanamaması olarak bilinen Çölyak hastalarının uyguladığı diyet son zamanlarda bir çok ülkede popüler olmuştur.
Glutensiz (Çölyak) diyeti nasıl yapılır ?
Glutensiz diyette yenilebilenler;
Et, süt ürünleri, meyve ve sebzeler, mısır unu, patates ve pirinçten yapılan gıdalar yenilebilir gurupta yer almaktadır.
Glutensiz diyette yenilmemesi ve içilmemesi gerekenler;
Buğday, arpa ve çavdar içeren gıdalar , soslar, pasta ve türevleri, kurabiyeler, hamur işleri, bisküviler, et suyu sosları, ekmekler, makarnalar, kahvaltılık gevrekler, malttan (bira ve viski ) uzak durmak gerekmektedir.
Son yıllarda Çölyak hastalığı’nın artması ve bazı kişilerin hazımsızlık şikayetlerinde Glutensiz diyet uygulamaları nedeni ile, kafe ve marketlerde Glutensiz yiyeceklere daha kolay ulaşılabilmektedir.
Sağlıkla ve aşkla kalın
Diyetiysen Neslihan Öztürk Aktepe
Etiketler:Çölyak,Diyet,Gluten
09.03.2022 10:00
Bu yazı dikkatinizi çekebilir