Daha iyi dört ; “Daha iyi üretim, daha iyi beslenme, daha iyi çevre, daha iyi yaşamak mümkün ”
EKO İKLİM ZİRVESİ 30-31 MART 2022 ATO CONGRESIUM / FAO OTURUMU
Bugün sizlere tüm Türkiye’den ve dünyadan çok kıymetli konuşmacıların olduğu ve büyük ses getiren Eko İklim Zirvesi’nden bahsetmek istiyorum.
Eko İklim Zirvesi 30-31 Mart 2022 tarihinde Ankara ATO’da düzenlendi. Benim gözlemim binlerce katılımcının olduğu. Net rakamı bilmiyorum, ancak şunu söyleyebilirim ki kapıdan girmek de ,çıkmak da çok zordu. Stand alanları, salonlar katılımcılarla dolup taşıyordu.
Eko İklim Zirvesi’nin teması “ yeşil bir hareket “…
Ben de 30 Mart 2022 Çarşamba günü saat 13:00-14:00 arasında FAO oturumunda konuşmacılardan birisiydim. Bu vesile ile FAO’ya davetleri için çok teşekkür ederim.
Diğer konuşmacılar ise ; Erdoğan Özevren ( FAO Küresel Çevre Fonu Portfolyo Koordinatörü ), Prof.Dr. Bülent Gülçubuk ( Ankara Üni. Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü Öğretim Üyesi ), Cennet Polat ( Kahramanmaraş Mutlu Besin Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı )
FAO ( Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü ) ,açlığa son vermek için uluslararası çabalara öncülük eden Birleşmiş Milletler’in özel bir kurumudur.
FAO ( Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü ), tüm dünyada gerçekten çok başarılı işler çıkartan bir kurumdur. Bunu bizzat gördüklerimden yola çıkarak da rahatlıkla söyleyebilirim.
Sizlere FAO oturumunda yapmış olduğum “DAHA İYİ BESLENME “ konuşmamı kısaca özetlemek istiyorum. Detaylı bilmek isterseniz sitemdeki videoyu izleyebilirsiniz.
Nasıl yaşlandığınız nasıl yaşadığınıza bağlıdır… Şu andaki gidişat iyi yaşlanamayacağımızı gösteriyor. Zira 2021 küresel beslenme raporu verileri “ insanların %50 sinin aç, %50 sinin fazla yemek yediğini söylüyor”…
İklim değişikliği ise tarımsal verimde %10-25 azalmaya neden olacak, hatta oldu da… Azalan gıda üretimi ise gıda maliyetini daha da çok artıracak. Artan maliyet ile alım azalacak… Daha iyi beslenmeden nasıl bahsedebiliriz ki… En azından insanların temel gıdalara daha rahat ulaşabilmesi gerekli ki daha iyi beslenme var diyebilelim…
Daha iyi beslenme demek için bir taraftan da mikroplastiklerin mutlaka azaltılması gerekli. Ülkemizde her yıl 4 milyon ton mikroplastik üretiliyor. Bunun sadece %8 i geri dönüşüyor. %30 toprağa, okyanusa, bedenimize sızıyor.
Peki hiç plastik kullanmayan kişilerin bile her hafta 5 gram (yaklaşık bir plastik çatal büyüklüğü), hayatı boyunca da 20 kg plastik yediğini biliyor muydunuz ?…
Evet maalesef durum böyle…
Mikroplastikler okyanuslara gittiğinde balık çeşidi ,verimi ve besin değeri azalıyor. Oysaki balık bizim için çok önemli bir besin kaynağı… Sahip çıkmamız gerekli…
Daha iyi beslenmek için “karbon ayak izini “de, “su ayak izini “de azaltmamız gerekli NET…
GELELİM TARLADAN SOFRAYA
Dünyadaki gıdaların %14 ü yetersiz hasat, taşıma, depolama ve nakliye nedeniyle kaybediliyor.
%17 si de tüketici düzeyinde israf ediliyor….
Gerçekten çok büyük kayıplar bunlar. Gıda azalırken ve ekonomik kriz giderek artarken işler zor, üstüne birde bu kayıplar… İşte bu bölüme bir dur demek gerekli…
Gıda kaybını önlemek için ;
Gıda üreticileri, gıda tedarik zinciri paydaşları, gıda endüstrisi, perakendecilere çok iş düşüyor
Gıda israfını önlemek için ise ;
Hedef kadınlar olmalı !!!…
Neden derseniz eğer, dünya nüfusunun yarısı kadınsa, diğer yarısını doğurup büyütende kadın…
KADIN eğitilir, desteklenir, imkanlar verilir ve değişirse DÜNYA DEĞİŞİR…
Evinde israf nasıl azaltılır bunları tek tek bilmeli, çok basit önlemlerle daha iyi beslenip ailesinin daha iyi beslenmesini sağlayabilir. Ayrıca aile bütçesine de israfı azaltarak çok büyük destek olabilir.
FAO’nun yaptığı bir araştırmada benim bu söylediklerimi şu şekilde destekliyor…
“Kadınlar tarımsal üretim kaynaklarına erkekler kadar erişebilseydi, dünyadaki aç insan nüfusu %17 azaltılabilirdi”…
Gelecek nesillerimize daha iyi bir gezegen bırakabilmek için yeşil bir harekete katılmak gerekli.
Gıda kaybını ve israfı önlemek gerekli…
Yapabilir miyiz derseniz eğer cevabım “ EVET MÜMKÜN” olacak…
HADİ NE DURUYORUZ EL ELE VERİP BAŞLAYALIM.
Sağlıkla ve aşkla kalın
Diyetiysen Neslihan Öztürk Aktepe
Etiketler:Ankara,Ato Congresium,Eko İklim Zirvesi,fao,FAO Oturumu
07.04.2022 15:02
Bu yazı dikkatinizi çekebilir